Kaj naj pijem decembra, da se ne zredim?

Preden začnem, bi rad razčistil eno stvar. Ta članek ni  napisan v smislu zdravega načina prehranjevanja. Prav tako ne bi rad vzpodbujal h pitju alkohola. Je le realen odgovor za vse tiste , ki se vsak veseli decmber tako kot jaz sprašujete kaj za vraga naj pijete , da bo škoda čim manjša :)

Zakaj alkohol sploh redi? 1g čistega alkohola vsebuje 7 kcal, kar je 3 kcal več kot 1g ogljikovih hidratov. Če pogledamo kako se kalorije sploh merijo, to ni presenetljivo , saj ena kalorija predstavlja količino toplote, ki jo potrebujemo, da 1g vode segrejemo za 1 stopinjo celzija. Za alkohol vsi vemo da dobro gori :)

Sedaj pa h dejstvom...  Različne pijače vsebujejo poleg alkohola tudi ogljikove hidrate. Nekatere več nekatere manj. Da bi bil naš vnos kalorij čim manjši, opojnost v glavi pa čim večja, potrebujemo tiste z manj sladkorji. Najboljša rešitev so tako pijače , ki vsebujejo visok procent alkohola (vodka, viski, gin, beli rum...), saj vsebujejo najmanj dodatnih sladkorjev. Lahko jih seveda kombiniramo z raznimi dietičnimi napitki z umetnimi sladili (Coke zero, diet Sprite...) ali limonado brez sladkorja.  Če jih mešamo z navadno gazirano pijačo ali sokovi, je boljše , da se odločimo za pivo ali vino. Najslabše so pijače z dodanim sladkorjem kot so kuhano vino in razni likerji.

Druga pomembna stvar pri našem nočnem popivanju, pa je hrana , ki jo zaužijemo prej in potem. V vsakem primeru je bolje , če jemo PREDEN se odpravimo ven in ne potem. Lahek solatni obrok z nekaj beljakovinami, bi bil v tem primeru idealen. Tako ne bomo pili čisto na prazen želodec, pa vendar ne bo potrebno preveč alkohola, da ga začutimo.  Več olja kot dodamo, več bo potrebno spiti, vendar pa bo občutek sitosti trajal dlje. Po drugi strani je burek ali hamburger na Miklošičevi po koncu večera, smrt za našo dieto. Naše telo takrat še vedno porablja alkoholne kalorije,  zato bo vsa tedaj zaužita hrana, prišla na vrsto šele potem, ko bomo že globoko spali in seveda končala kot maščobno tkivo!

Alkoholne pijače v kalorijah:

5 dcl Pivo Union svetlo:  200kcal

1 dcl  vina ali  penine:  75 - 85kcal

1 dcl kuhanega vina : 125 kcal

0,5 dcl Baileys liker: 150 kcal

1 dcl Martinija: 210kcal

0,3 dcl vodka, viski, rum, gin : 75 - 85 kcal

 

Pa na zdravje :)

Iztok